Gåvobrev


Ett gåvobrev kan reglera gåva av bostadsrätt, fastighet och värdepapper. Om man vill ge bort en fastighet, bostadsrätt eller tomrätt krävs alltid ett gåvobrev för att gåvan skall bli juridiskt giltig, medan det inte behövs om man vill ge bort exempelvis pengar. 


Det finns flera fördelar med att upprätta ett gåvobrev, även om det inte krävs för att gåvan skall bli juridiskt giltig. Med ett gåvobrev kan man villkora sin gåva, exempelvis genom att skriva att den skall vara enskild egendom. Man kan också uttrycka i gåvobrevet att gåvan inte skall utgöra ett förskott på arv. Dessutom kan det vara bra ur bevishänseende att upprätta ett gåvobrev.


Ett gåvobrev behöver inte bevittnas för att vara giltigt, med ett undantag. Om man ger bort en fastighet, måste gåvogivarens underskrift bevittnas, annars får inte mottagaren lagfart på fastigheten.


Jag hjälper gärna till att upprätta ett gåvobrev. Fyll i formuläret, så kontaktar jag er för att bekräfta beställningen och svara på eventuella frågor. 


Ett gåvobrev kostar 2000 kr inkl. moms om ni beställer det här. Då ingår personligt utformat gåvobrev samt samtal via telefon, e-mail och/eller videomöte. 


Vill ni hellre boka ett fysiskt möte, kostar gåvobrevet 3000 kr.


Ett gåvobrev som gäller en fastighet eller en bostadsrätt med blandat fång, dvs. både gåva och köp, kostar 4000 kr vid en beställning här och 5000 kr vid ett fysiskt möte.

 
 
 
 
 
 
 
 
Den skall vara enskild egendom
Den får inte belånas
Gåvogivaren har rätt att bo kvar i fastigheten
Gåvogivaren har rätt att nyttja gåvan förbehållslöst
Mottagaren får inte sälja fastigheten
Den skall anses vara ett förskott på arv
Den skall inte anses vara ett förskott på arv