Musikjuridik


Som alla väl känner till, har musikbranschen förändrats i grunden de senaste åren. Skivförsäljningen har minskat drastiskt, men skivbolagen har hittat andra inkomstkällor. Artister hittar man numera främst på Spotify och andra streamingtjänster. Liveframträdanden har därför blivit en mycket viktigare inkomstplattform, men eftersom det är så många som vill ut och spela, har konkurrensen hårdnat rejält på det området.


Vilken plattform man än använder, behövs det avtal som reglerar det man har kommit överens om. Många  avtal jag har gått igenom har tyvärr inte varit helt fördelaktiga för musikerna. Hör av er till mig innan ni skriver under ett avtal/kontrakt. Även om det ser bra ut, kan det finnas fallgropar och det krävs inte mycket för att en formulering upplevs på ett sätt, men i själva verket innebär något helt annat. Tänk på att inte gå med på vad som helst; det finns en anledning till att just du/ni får ett erbjudande, se till att ta vara på ert värde!


Hör också av er om ni har frågor kring upphovsrätten, den är mycket större och viktigare än vad de flesta tror. Många utgår ifrån att det är ok att använda delar av andras verk om det bara handlar om exempelvis en sekund. Det är det inte, man måste alltid söka tillstånd för att få använda verket.


Vill ni veta mer, gå in på www.musikjuridik.nu, där kan ni läsa mer om olika typer av organisationer och avtal.